De Exway X1 Pro met RIOT – uniek in zijn soort – Eboarders.nl

 In boosted board, elektrische skateboards

De Exway X1 Pro is uniek in zijn soort

E

xway heeft het geflikt: een elektrisch skateboard waarbij je zelf kunt kiezen tussen beltdrive (riem aangedreven) of stille hub motoren. Sterker nog, je kunt zelf beide aandrijvingen aanschaffen en wisselen wanneer jij dat wilt.

Het team van EBoarders was al gecharmeerd van de eerste Exway X1, maar met dit nieuwe model slaat het merk wat ons betreft een homerun. Zeker samen met het onlangs uitgebrachte RIOT-pakket is dit zonder twijfel ons favoriete board van 2019!

Het board is wederom voorzien van de voor velen welbekende Hobbywing ESC waardoor je heerlijk soepel accelereert en remt. Daarnaast is de accu op dezelfde stealthy manier weggewerkt als bij de reguliere X1, waardoor toevallige passanten geen idee hebben dat het board elektrisch is.

De Exway X1 Pro is nu standaard uitgevoerd met dempende griptape en wordt geleverd met zowel de zwarte, als de oude en vertrouwde oranje hubcovers (wielen). De dempende griptape is een welkome upgrade, aangezien het board zelf nagenoeg geen flex heeft.

De accucapaciteit is met dit nieuwe model een stuk groter geworden, waardoor de range volgens Exway bijna is verdubbeld. In onze tests hebben we op de snelste stand, met de meest agressieve acceleratiecurve geselecteerd, een range van 15 kilometer gehaald. Onze testpersoon woog daarbij 85 kilogram. De topsnelheid die we hebben gehaald is 42 kilometer per uur (!). Dit is echt rete-snel als je erop staat (draag dus een helm!).

De truc van Exway – RIOT!

Maar wat de Exway X1 doet uitstijgen boven de concurrentie is natuurlijk de RIOT-upgrade. Exway heeft het voor elkaar gekregen om met de X1 Pro een board te ontwerpen waar de rijder zelf wanneer en waar hij/zij wilt kan wisselen tussen een beltdrive systeem of hub motoren. Door simpelweg een aantal imbusschoefjes los te draaien swap je zonder moeite tussen beide aandrijvingen. Voor veel mensen een game-changer, aangezien er riders zijn die liever een belt-drive systeem hebben.

Voordelen van een Belt-drive systeem

Kort gezegd speelt een belt-drive systeem in op de beleving van de rider. Het koppel is hoger, waardoor het board sneller van zijn plek komt – echter speelt er nog een andere factor mee: geluid. Een belt-drive systeem heeft een kenmerkend geluid dat vaak wordt omschreven als een “jank” of “huil”. Waar de hub motoren er dus juist voor zorgen dat je fluisterstil voorbij komt gevlogen, horen mensen je met een belt-drive systeem van ver aankomen.

Foto’s afkomstig van www.eboardstore.se

 

Hoger motorvermogen

Tot slot is de Exway X1 Pro nu uitgevoerd met twee 1200W motoren. Dit in tegenstelling tot de twee 1000W motoren van de reguliere X1. Even ter vergelijking: elektrische fietsen zijn veelal uitgevoerd met trapondersteuning van 250W. Ga dus maar na hoe snel je met twee 1200W motoren van je plek komt!


Recommended Posts

Leave a Comment

0